Laurick Zerbini & Julien Bondaz (ed.): Afrique en résonance. La collection du Musée Africain de Lyon (2014)

Textes de Laurick Zerbini, Julien Bondaz, Pierre Boutin, Joseph Adandé et Claude Prudhomme.
Préface d’Abdou Diouf
Introduction de Merja Laukia
Photographies de Jean-Julien Ney 20140526_Musée Africain du Lyon boek

Tarifs : 30€

Uitgever: 5 Continents, 127p.

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van het Afrikaans museum van Lyon, presenteert deze publicatie voor het eerst zijn collectie, een van de grootste in Frankrijk.
Het bevat materiaal, geproduceerd door uiteenlopende culturele groepen: de Dogon uit Mali, de Sénoufo, de Dan, de Wè, of de Krou uit Côte d’Ivoire, de Ashanti uit Ghana, evenals de Yoruba uit Nigeria en Bénin.
De collectie biedt ook een breed panorama van deze culturen – door de ontdekking van maskers, beelden en objecten uit het dagelijks leven – allemaal gekoppeld aan een gemeenschappelijke geografische oorsprong: West-Afrika.

Dit boek zet de Afrikaanse Museum collectie in perspectief. Het plaatst twee belangrijke missionarissen in de geschiedenis van dit Museum op de voorgrond: Francis Aupiais voor zijn etnografische werk en cinematografische werk onder de bevolking van Dahomey; en Jacques Bertho voor zijn fotografische werk. Ook is de nadruk gelegd op de spirituele dimensie van de objecten in de collectie met objecten zowel uit de Afrikaanse christelijke kunst, als uit de voudun cultus en de cultus met fetisjen. Het boek behandelt ook sector overschrijdende onderwerpen zoals het zoomorphisme of de insignes van de macht, die de raakvlakken onderstrepen tussen de volkeren van West-Afrika. Het laat tot slot de sterke punten van de museumcollectie zien: maskers van de Krou, Senufo objecten en goudgewichten.