Kan iemand iets over dit voorwerp vertellen?

Ik had een vraagje over een voorwerp dat ik vorige maand op de kop kon tikken. Ik weet niet of het authentiek is, vanwaar het komt en ook niet waarvoor het gebruikt wordt. Maar omdat ik het voorwerp zo eigenaardig vond, kon ik het niet laten, en heb het gekocht.
Hierbij een aantal foto’s. Kan iemand van in de vereniging mij meer uitleg geven over oorsprong, authenticiteit en doel van dit voorwerp?
Bij voorbaat dank.
Jan Dhaene

1 thought on “Kan iemand iets over dit voorwerp vertellen?

 1. Als ik het goed zie gaat het om een mannelijk en een vrouwelijk houten beeldje, geplaatst in een soort tasje/zakje van vezelmateriaal dat met veren en stukjes gras of zoiets is bezet en het koord flink en strak is omwikkeld met vezels. Ik meen ook twee botjes te zien bij de uiteinden van het koord.
  De grootte van het object wordt niet vermeld: ik neem maar aan dat de beide beeldjes klein zijn (kleiner dan 20 cm).
  Dat opgepimpte tasje doet mij denken aan Benin (het voormalige Dahomey) en de fetisjen uit dat land en vooral de Fon en de Ewe .
  Veel mensen daar die bescherming tegen iets zoeken, gaan naar de waarzegger om zich te laten adviseren: en vaak zal van dat advies deel uitmaken het laten maken van een door de waarzegger omschreven fetisj om de gewenste bescherming te bieden. Dit zou zo’n specifieke fetisj kunnen zijn in klein formaat.
  Tegen welk onheil de fetisj beschermt weet alleen de oorspronkelijke eigenaar. Waarschijnlijk hing het tasje ergens in het huis van de eigenaar, zal hij het niet permanent bij zich hebben gedragen.
  De twee, heel behoorlijk gesneden houten figuurtjes lijken niet erg op de Fon of Ewe figuren, die veelal ook vrij grof zijn. Die doen meer denken aan de Naga Yoruba. Ook daar zien we wel eens dit soort fetisjen.
  Dus uiteindelijk acht ik het mogelijk dat dit stuk afkomstig is van de Fon of de Naga Yoruba.
  Maar zekerheid kan ik niet geven, daarvoor ben ik te weinig op de hoogte van de deze kunstuitingen; ook niet over de authenticiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *