interessante websites/blogs

De website van Bruno Claessens:

De man. Bruno Claessens (geb. in 1983) raakte met name goed bekend met Afrikaanse kunst in de periode dat hij Guy van Rijn assisteerde (2007 – 2010) als toenmalig archivaris van het fotocollectie African Art van de Yale Universiteit op internet. Daarna nam hijzelf de functie van archivaris op zich en behield deze tot Yale medio 2012 stopte met het actueel houden van deze collectie. Deze alleen voor toegelaten personen toegankelijke collectie omvat een systematisch fotoarchief met meer dan 174.000 foto’s van hoofdzakelijk Afrikaanse kunst, ontleend aan veilingcatalogi en kunstboeken e.d.
Sindsdien is hij werkzaam als onafhankelijk expert op het gebied van Afrikaanse kunst.

De website. Op deze Engelstalige sinds eind april 2013 bestaande website vindt u allerlei blogs, korte artikelen/informatie met links naar andere nuttige websites en korte filmpjes. Er vindt regelmatig aanvulling plaats. Om enkele items te noemen:

1. Op 20 juni 2013 plaatste Bruno zijn commentaar op de veiling van de Corlay collectie op 18 juni bij Sotheby’s in Parijs, waar slechts 16 van de aangeboden 50 lots werden verkocht, tegen prijzen die ook nauwelijks of niet de laagste schatting haalden. Dus een voor de verkoper/veiling teleurstellende verkoop.
In zijn commentaar wijst Bruno op de volgende redenen hiervoor:
• Te hoge schattingen.
• De herkomst van de stukken, uit Kinshasa: veel liefhebbers menen, dat wat uit Afrika komt niet meer goed kan zijn.
• De kwaliteit van enkele stukken.

2. Op 9 juni 2013 werd melding gemaakt van boeken die gratis zijn te downloaden op de website van met Metropolitan Museum of Art in New York, waarbij hij met name noemt de volgende boeken over Afrika:
Art of the Dogon: Selections from the Lester Wunderman Collection (1988), geschreven door Kate Ezra.
Royal Art of Benin: The Perls Collection (1992), ook geschreven door Kate Ezra.
Genesis: Ideas of Origin in African Sculpture (2002), door Alisa LaGamma.
For Spirits and Kings: African Art from the Paul and Ruth Tishman Collection (1981), onder redactie van Susam Vogel.
In feite zijn er hier in totaal 372 kunstboeken online gezet, waaronder beslist nog wel meer boeken die voor ons interessant kunnen zijn.
Ik noem:
African Ivories (1984) door Kate Ezra.
The Art of Oceania and the America’s from the Museum of Primitive Art (1969) door Robert Goldwater en anderen.
The Art of Precolumbian Gold: the Jan Mitchell Collection (1985), onder redactie van Julie Jones.
Echoing Images: Couples in African Sculpture (2004), door Alisa LaGamma.
Jade in Ancient Costa Rica (11998), onder redactie van Julie Jones
Perfect Documents: Walter Evans and African Art, 1935 (2000), door Viginia – Lee Webb.
Splendid isolation: Art of Easter Island (2001), door Eric Kjellgren.
Ga naar de website van het museum en doorklikken via ‘Research’ naar ‘titles with full text online’.

3. Op 6 juni 2013 werd een link naar een korte film van 4.34 minuten op You Tube gegeven, waarin over de eerste vondsten van de bekende Nok aardewerk koppen wordt verteld.

4. Op 18 mei 2013 werd vermeld dat op de website van de Cultural Heritage Library van de Smithsonian Libraries ook oude boeken gratis zijn te downloaden, waarbij als voorbeelden wordt gegeven: 1) het boek van Weeks in 1914: ‘ Among the Primitive Bakongo’ ; 2) het oude koloniale tijdschrift ‘Le Congo Illustré’, die via een link zijn te downloaden.
Uiteraard kunt u ook zelf naar de betreffende website gaan, waar u dan voor de gratis boeken moet zoeken na eerst links bovenin op ‘Texts’ te hebben geklikt.

Dick.