23-01-2015: Bezoek aan het depot van het Tropenmuseum, Amsterdam

20150123_depot Tropenmuseum_02Vrijdag 23 januari 2015 staan 13 leden van onze vereniging vol verwachting in de entreehal van het Tropenmuseum te wachten. Met Koos van Brakel, hoofd collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen gaan we twee uren door het depot van het museum dwalen. We dalen af in de krochten van het museum, waar we eerst een uitleg krijgen over het ontstaan van de collectie. Oorspronkelijk was alles in Haarlem gevestigd, maar later is het verplaatst naar Amsterdam. Ook Artis had een collectie etnografica, want in navolging van de theorieën van Darwin, moesten exotische volken in het kader van de evolutie ook bestudeerd worden. Deze collectie is vervolgens overgeplaatst naar het Tropenmuseum. In deze collectie bevonden zich unieke stukken die door onderzoekers verzameld waren die soms als eerste blanken op een eiland kwamen. Om deze en nog een aantal andere redenen, is het museum in het bezit van een aantal unieke stukken. 20150123_depot Tropenmuseum_01

Denk niet dat het museum alleen oude stukken verzameld. Zo zijn een paar jaar geleden nog twee Papuaschilden gekocht, die nog met de oorspronkelijke intenties gemaakt zijn, maar toch een zekere ontwikkeling te zien geven. Ook dat wil het museum laten zien.

20150123_depot Tropenmuseum_03We hebben onze tijd doorgebracht in de afdelingen voor Aziatische kunst en cultuur, met uiteraard vooral veel uit Indonesië, en Oceanië, met veel uit Papua-Nieuw-Guinea. Al rondlopend vielen we soms van de ene verbazing in de andere. Kortom, het was een geweldig boeiende middag en we willen er graag nog eens terugkomen! Omdat er geen foto’s voor publicatie gemaakt mogen worden, ziet u hier maar een paar indrukken.

 

Hans Hamers