(Te koop) verkocht: Gravemarker Kongo ba Mboma

Gemaakt voor de Bakongo ba Mboma. Keramische gravemarkers werden op het graf geplaatst om een belangrijke overleden persoon te herdenken en te eren.

Normaal gesproken is de basis open, wat betekent dat er geen voedsel in zat. Ze zijn een tunnel tussen twee werelden. In Bakongo cosmogony zeggen ze dat wanneer iemand sterft, hij of zij naar ‘een ander dorp’ gaat, in een wereld die onzichtbaar en mysterieus is voor de levenden. De driehoekige en vierkante openingen zijn als vensters naar de andere wereld. De soort en rijkdom van de versiering hangt samen met de rijkdom (materieel en geestelijk) van de overledene. De meest eenvoudige maboondo vertegenwoordigen slechts een versiering met gegraveerde geometrische motieven. Het wordt ingewikkelder als er openingen zijn. De meest geavanceerde hebben een populatie van driedimensionale figuren, die een bepaald gebaar of emotie uitdrukken. Deze traditie van maboondo gaat terug tot de 17e eeuw en eindigde in de dertiger jaren van de 20e eeuw.

Afmetingen: 235 x 180 x 165mm, gewicht: ± 2750 g, met enige restauratie, zie foto’s, uit eigen collectie, in bezit sinds 2004.

Als u geïnteresseerd bent, kunt u contact opnemen: EtnoAfrika@gmail.com