9 december 2019: De zwarte nomaden uit Oost-Afrika. Lezing van de Vereniging voor Volkenkunde, Breda

Datum: 9 december 2019
Tijd     : 20.00 – 22.15 uur
Plaats  : Concertzaal v/d Nieuwe Veste
Molenstraat 6, Breda
Entree : € 8,- voor niet-leden a/d zaal
Info     : www.volkenkundebreda.nl

De zwarte nomaden uit Oost-Afrika

De antropoloog Patrick Berben, die vorig seizoen een boeiende lezing hield over de Braziliaanse Indianen, komt nu met een verhaal over ‘zwarte nomaden’. Het zijn semi-sedentaire groepen die leven in een uitgestrekt gebied in landen als Kenya, Uganda, Ethiopië en Zuid-Sudan. Rondtrekken met vee vergt het aanleren van bijzondere vaardigheden en het opbouwen van ervaring. Het vee is de spil van de samenleving en speelt een belangrijke rol bij het sluiten van huwelijken. Alles van de veestapel wordt gebruikt in het dagelijks leven: melk, vlees, maar ook materialen als hoorn, huid en been. Patrick Berben heeft verschillende etnografische expedities naar Oost-Afrika ondernomen en werkte jarenlang samen met medewerkers van het Afrika Museum in Tervuren. Voor deze boeiende lezing bent u allen van harte uitgenodigd.